3korre.se

by ekorrar for ekorrar!

User Tools

Site Tools


kanel-_och_vaniljbullar

Kanel-och vaniljbullar

Till ca 70 bullar behöver du:
2 pkt jäst (söta degar)
250 g smör
1,5 liter mjölk
3 ägg
3 dl socker
1,5 tsk stött kardemumma
1 krm salt
2,2 kg vetemjöl special

Fyllningen gjorde vi halva med kanel:
350 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3-4 msk kanel

Och halva med vanilj:
350 g rumsvarmt smör
2 dl ströeker
3/4 dl vaniljsocker

Garnering: vispat ägg och pärlsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Smula ner jästen i en ordentligt stor bunke, smält smöret i en kastrull och häll på mjölken och värm tills det blir fingervarmt 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen löst upp sig, häll över resten av mjölkblandningen, och rör ner socker, salt, kardemumma och sist äggen. Sedan häller du ner mjöl och blandar ( alternativ. använder bakmaskin ) Jag hade i en 2 kilos påse plus tre- fem dl till. Man ska bara ha i så mycket mjöl att degen blir smidig och lossnar, den ska inte bli för hård. Låt sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.Under tiden rör du ihop fyllningarna och starta ugnen på 225 grader och förbered plåtarna genom att placera ut bullformar. Efter en timme är det dags att börja baka ut.

Denna degen bakade jag ut i 6 olika omgångar. Kavla ut degen till en rektangel inte för tunt, och bred ut fyllning över rektanglen, ganska mycket då blir de riktigt saftiga.

Rulla sedan ihop så att det blir en längd och börja skär upp 2-3 sm tjocka snäckor och lägg i formarna.Låt jäsa ytterligare 20 minuter och pensal dem med vispat ägg precis innan de ska in i ugnen och strö pärlsocker över dem. Grädda dem i 8- 10 minuter i mitten på ugnen och ta ut dem när de är gyllene.

kanel-_och_vaniljbullar.txt · Last modified: 2016/03/27 10:02 by jessica.hansen